Vad är kontokredit
Kontokredit är något som blivit mer vanligt på senare tid. Storbankerna som Swedbank, Nordea eller Handelsbanken erbjuder exempelvis kontokredit till sina kunder som har bankkonton där. Det finns också andra kreditgivare på den svenska marknaden som har kontokredit i sitt utbud av låneprodukter. Det kan tyckas vara svårt att förstå vad en kontokredit är för något och vad det innebär att ha en kontokredit. Faktum är att det inte är så knepigt och här kan du få en större förståelse för vad det är, vilka fördelar det finns och så vidare.
Ett kreditkort vet de flesta vad det är. Kreditkortet finns i idag i var och varannans plånbok. Det kan vara ett kort från bensinstationen, ett kort från något flygbolag som ger poäng att använda till flygresor eller ett kort som ger rabatter på ditt matvaruhus. Kanske är det främst rabatter och poängsamlande som gör kreditkorten så frekvent använda. Men om man ser till huvudsyftet med kreditkortet, att man kan använda en kredit/lånade pengar att betala med så är en kontokredit väldigt lik kreditkortet. En skillnad är dock att med en kontokredit har man inget dedikerat fysiskt kort att betala med. Kontokrediten är pengar som, om du vill, finns tillgängliga på ett av dina bankkonton. Hos storbankerna är denna kredit vanligtvis tillgänglig när dina egna pengar är slut på kontot. Hos de så kallade nischbankerna (mindre aktörer som erbjuder lån eller ett mindre utbud av tjänster än storbankerna) säger du till när du vill att ett belopp ska flyttas över till ditt konto. Kontokrediten kan då användas hur du vill, genom automatuttag eller elektroniskt genom överföring, betalning med kort etc. På Wikipedia saknas en egen beskrivning av kontokredit, men i sektionen om bankkonto kan du läsa om transaktionskonton till vilket en kontokredit kan kopplas. Vidare skriver de om att både kunden kan låna pengar av banken och att banken kan låna pengar av kunden. I detta fall talar vi alltså om att det är kunden som lånar av banken.
Hur kontokredit fungerar
Oavsett om det är en storbank eller en nischbank som är kreditgivare för kontokrediten gäller att man ansöker om ett tak för hur stor kredit man kan utnyttja. Detta tak kallas ibland för kreditlimit, kreditgräns, kreditutrymme eller liknande. Vid ansökan görs en kreditupplysning på dig för att avgöra hur hög denna gräns kan vara i just ditt fall. I och med detta får du också en ränta som anger hur mycket du ska betala för krediten. Hos vissa sätts räntan individuellt beroende på vilken kreditvärdighet du har. Ju bättre kreditvärdighet, desto lägre ränta gäller vanligtvis i det fallet. Hos andra är det en och samma ränta som gäller för alla.
När ansökan är beviljad och avtal är underskrivna har du möjlighet att nyttja din kredit. Du kan endast använda pengar upp till den kreditgräns du har tillgänglig. Du kan dock återbetala din nyttjade kredit, med tillhörande ränta och därefter nyttja den igen. Detta kan du göra om och om igen, till skillnad mot ett vanligt lån där du måste ansöka om krediten vid varje tillfälle. Kontokrediten är av typen revolverande kredit, vilket kommer från engelskans revolving som i sin tur betyder vrida sig runt. Namnet kommer från det faktum att så länge krediten återbetalas kan den användas om och om igen. En kontokredit är med andra ord inget vanligt lån på avbetalning.
Den kredit du använder måste dock i likhet med vanliga lån betalas tillbaka inom en viss tid. Vilken tid det gäller skiljer sig från kredit till kredit. Fullföljs inte detta tillkommer ytterligare kostnader som förseningsavgift, påminnelseavgift etc.
Kommentarer
Inga kommentarer