Om Kontokredit
En blogg från c.nu

Fördelarna med en kontokredit

10 augusti, 2018 - 10:41Inga kommentarer

Vi har tittat närmare på vilka fördelar det finns med en kontokredit jämfört med ett lån på avbetalning. Faktum är att så länge räntan är bättre, är det bara fördel kontokredit. I vår jakt på fördelar och nackdelar har vi kollat in storbankernas beskrivning av kontokredit och så har vi hittat sidan kreditkoll.nu där många kontokrediter från nischbanker finns representerade. Vi har hittat följande.

  • Du betalar bara ränta för det belopp du utnyttjar och när du utnyttjar krediten. Du kan alltså ansöka om en kredit, ha den till förfogande utan att betala för den och sedan nyttja den först när du är i behov. Den blir alltså som en extra buffert i ekonomin och kan användas om det t.ex. skulle bli en tillfällig kris i den personliga ekonomin, eller om man är ute och reser och råkar ut för exempelvis en olycka och tillfälligt behöver betala för vård, eller liknande.
  • Man kan betala tillbaka krediten i valfri takt, vilket gör den mer flexibel än ett vanligt lån.
  • Krediten finns tillgänlig när man behöver den. Man behöver alltså inte ansöka om ett nytt lån varje gång man är i behov.
  • Hos nischbankerna kan kreditupplysning ske med andra kreditupplysningsbolag än UC. Flera förfrågningar hos UC kan som bekant minska kreditvärdigheten. På kreditkolls sida om Kontokredit utan UC finns många kreditgivare som, istället för UC, använder Creditsafe och Bisnode för kreditupplysning.
  • Om man jämför med SMS-lån så är det sällan så hög effektiv ränta på kontokrediter. Den är också oftast billigare att använda än att köpa produkter i butiker och webbshoppar på avbetalning.

Finns det några nackdelar då? Nja, om man kan hantera den frihet en kontokredit ger så är det svårt att hitta nackdelar. Med ett ständigt tillgängligt kreditutrymme, kan friheten precis som med ett kreditkort missbrukas. Men har man någorlunda överblick av sin ekonomi och vet med sig att man har möjlighet att återbetala krediten är det svårt att hitta ytterligare nackdelar. Givetvis är det mer ekonomiskt att inte ha några krediter alls, men tyvärr ser ju inte verkligheten alltid ut så.

 

ekonomibloggar.nu

Kommentarer

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-post syns inte i kommentaren.

Din epost syns inte utåt.

Ej robot-test

Var god svara på frågan nedan för att bevisa att du inte är en robot.

Sveriges flagga är gul och ...